sobota, 8 grudnia 2012

Groszek ptysiowy z gałką muszkatołową


Groszek ptysiowy z gałką muszkatołową
Chyba nigdy w życiu nie miałam styczności z groszkiem ptysiowym, albo było to tak dawno, że uszło to mojej pamięci. 

Nigdy też nie pojawił się w zasięgu mojego wzroku w sklepie... A szkoda, bo groszek ptysiowy to świetna alternatywa dla grzanek we wszelkich zupach i zupach-kremach. Groszek jest miękki, ale chrupiący, i nie rozpuszcza się w gorącej zupie, tak jak grzanki. Zrobienie groszku w domu zajmuje mniej więcej tyle samo czasu co ubranie się i udanie do pobliskiego sklepu, a przynajmniej wiemy co jemy i unikamy zbędnych barwników i konserwantów. No i oczywiście mamy satysfakcję, że takie maleńkie chrupiące kuleczki wyszły spod naszych rąk!
Skorzystałam z przepisu na blogu Sto kolorów kuchni.

Składniki (na dwie duże blachy):
  • 90 ml wody,
  • 30 g masła,
  • 70 g mąki pszennej,
  • 2 średnie jajka (M),
  • szczypta soli, gałki muszkatołowej.
Ponieważ przygotowania zajmują niewiele czasu, to na początek załączamy piekarnik by zdążył się nagrzać do 220 stopni.

Gotujemy wodę z masłem. Mąkę przesiewamy wraz z przyprawami. Do gotującej się wody dodajemy przesiane składniki suche i mieszamy na minimalnym ogniu. Całość nam się zbryli i będzie przywierała do dna, więc szybkimi ruchami mieszamy tak długo, aż w smaku nie będzie wyczuwalna "surowizna" mąki.
Następnie studzimy masę przez chwilę i przekładamy do miski. Dodajemy jajka, pojedynczo, za każdym razem porządnie miksując (blenderem, mikserem), aż uzyskamy gładką, jednolitą masę.

Po lewej: Woda z masłem zmieszana z mąką i przyprawami.
Po prawej: Masa po dodaniu jajek
Tak przygotowaną masę przekładamy do rękawa i wyciskamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia maleńkie kulki/kwiatki lub inne wzory. "Ptyśki" urosną co najmniej dwukrotnie, dlatego ja robiłam je wielkości zielonego groszku i zachowałam około 1,5 cm odstępy.

Ciasto ptysiowe wyciśnięte na blachę
A oto efekt końcowy i propozycja podania:

Zupa krem z porów i groszek ptysiowy
No to chrup!

Biorę udział w akcji:
Domowy Wyrób

2 komentarze:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...