sobota, 8 grudnia 2012

Kokardki z cukinią i suszonymi pomidorami


Makaron z cukinią i suszonymi pomidorami


Ten przepis otrzymałam wraz z ogromną cukinią w prezencie od koleżanki z czasów studiów - Agnieszki (tylko pozazdrościć, że ma ogródeczek gdzie rosną takie "cudeńka"!)

Makaronkokardki, cukinia i pomidory suszone - moja pierwsza myśl, to jak z tak małej ilości składników można stworzyć coś smacznego? Otóż można! Na dodatek jest to danie dosyć tanie, proste, bardzo smaczne i pożywne, dające uczucie sytości na dłuuugi czas. Polecam!



Składniki (na 3 porządne porcje):
  • 1 średnia cukinia,
  • 10 dag pomidorów suszonych w zalewie olejowej,
  • paczka makaronu kokardki (400 g)
  • 1 mała cebula,
  • 2-3 ząbki czosnku.
  • sól, pieprz.
Gotujemy makaron zgodnie z zaleceniami producenta zawartymi na opakowaniu.

Odcedzamy olej z pomidorów suszonych i rozgrzewamy go na patelni (ja używam woka, ponieważ tylko w nim zmieści się wszystko wraz z makaronem. Obieramy cebulkę i czosnek, szatkujemy i wrzucamy na rozgrzany olej.

Cukinię porządnie myjemy i osuszamy. Jeśli cukinia jest młoda, to kroimy ją wraz ze skórką, dzięki czemu uzyskamy ciekawy efekt kolorystyczny. Cukinię przekrawamy na pół - wzdłuż. Wydrążamy środek z pestkami.i kroimy w talarki, tak jak na załączonym zdjęciu. Pomidory kroimy na cieniutkie paski.

Pokrojona cukinia i suszone pomidory
Do zeszklonej cebulki wrzucamy pokrojoną cukinię i dusimy tak długo, aż stanie się półprzezroczysta, ale pilnujmy, by nie rozmiękła całkowicie - ma być delikatnie "chrupiąca". Posypujemy solą i pieprzem wedle własnego uznania.

Cukinia
Do gotowej cukinii wrzucamy pokrojone pomidory, które dodadzą potrawie wyrazistości. Suszone pomidory można kupić w słoiku (wówczas wystarczą na 2 razy), mogą być zwykłe, w ziołach, z kaparami, serem itp., czasami można je też dostać na wagę w marketach.

Cukinia z suszonymi pomidorami

Tak dusimy przez 2-3 minuty, po czym wrzucamy odcedzony makaron, delikatnie mieszamy, 2 minutki podsmażamy i gotowe. Nakładamy na talerz lub miseczkę, przystrajamy bazylią i smakujemy :)

Biorę udział w akcji:

5 komentarzy:

  1. cieszę się, że mój przepis Ci się spodobał i stał się sławny :D
    z mojej strony polecam na końcu posypać jeszcze ziołami prowansalskimi

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, że można posypać ziołami prowansalskimi, albo jakąś przyprawą do warzyw grillowanych :) tym razem kupiłam jednak pomidory w zalewie ziołowej, więc ograniczyłam się do soli i pieprzu ;)

      Usuń
  2. ale pyszne musi to być ;) uwielbiam cukinię, zwłaszcza z rusztu i inne warzywa z grilla http://www.zgrilla.pl/grillowana-cukinia-w-sosie-czosnkowym/ pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...