wtorek, 27 listopada 2012

Pasta jajeczna na ostro

Pasta jajeczna na ostro
Pasta jajeczna to świetna alternatywa dla często spotykanych na naszych stołach kanapek z wędliną czy pomidorem. Przyrządza się ją błyskawicznie, banalnie prosto i dobrze smakuje. 

Pastę jajeczną można przygotować na wiele sposobów. Na dziś wybrałam wersję na ostro z cebulką dymką, musztardą i pieprzem. Mam nadzieję, że i Wam posmakuje!

Składniki (na 2-3 osoby):

  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • cebulka dymka (średniej wielkości),
  • łyżka musztardy,
  • dwie łyżki majonezu (ja użyłam Winiary, w przypadku Kieleckiego dajmy mniej musztardy),
  • sól, pieprz.
Składniki potrzebne do wykonania pasty jajecznej
Ugotowane i ostudzone jajka należy zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę oraz szczypior drobniutko siekamy. Mieszamy wszystkie składniki: starte jajka, cebulkę, szczypior, majonez, musztardę i przyprawiamy solą i pieprzem wedle własnego uznania. Prawda, że to banalnie proste?
Pasta ta idealnie komponuje się z grahamem (na zdjęciu świeży chlebek słonecznikowy z piekarni Lidl'owskiej), można ją również podawać ze słonymi krakersami - idealnie jako przekąska na domowe przyjęcie.

Gotowe kanapki - uwaga! Znikają błyskawicznie!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...