środa, 21 sierpnia 2013

Ostrężyny zatopione w kruchym cieście

Kruche ciasto z ostrężynami (jeżynami)
Ostrężyna, jeżyna, ostrężnica, ożyna, czy może czarna malina? Jak mówi się u Was? W zasadzie nazwa nie ma zbyt wielkiego znaczenia, jeśli wszyscy wiemy o czym mowa. Owoce ostrężyny - bo to one dziś odgrywają główną rolę w tym przepysznym wypieku - są bogatym źródłem witaminy E (wit. młodości) oraz żelaza, magnezu i wapnia. Sok ze świeżych jeżyn ma też działanie przeciwgorączkowe. Cóż, trzeba przymknąć oko na te kilka dodatkowych kalorii i skupić się na pozytywnym wpływie tego słodko-kwaśnego deseru.

Przepis pochodzi z bloga My man's kitchen.

Ciasto kruche
Składniki na ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 100g masła,
  • 2 żółtka,
  • 3 łyżki cukru,
  • łyżka cukru waniliowego,
  • szczypta soli.
Suche składniki mieszamy ze sobą i przesiewamy przez sitko, po czym dodajemy pokrojone masło. Wstępnie rozcieramy ciasto, po czym dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto, aż uzyskamy jednolitą masę. Wykładamy je na forme o wymiarach 20x30cm, rozprowadzając je wałkiem lub po prostu palcami. Nakłuwamy powierzchnię widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15-20 minut. Ciasto musi się zarumienić na złotobrązowy kolor.

Składniki na nadzienie:
  • 400 g świeżych ostrężyn,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • łyżka mąki pszennej,
  • łyżka cukru pudru.
Teraz czas na najłatwiejszy etap. Po dokładnym opłukaniu i osuszeniu jeżyn mieszamy je wraz z podanymi mąkami i cukrem.

Składniki na kruszonkę:
  • szklanka mąki pszennej,
  • pół szklanki cukru,
  • 70 g masła,
  • szczypta soi, łyżka soku z cytryny.
Wszystkie składniki mieszamy i rozcieramy w dłoniach tak długo, aż wszystkie składniki się połączą ze sobą i zaczną lepić się w grudki.

Składniki na bezę:
Kruche ciasto z ostrężynami
  • 2 białka (ja użyłam w sumie 4)
  • 40 g cukru,
  • szczypta soli,
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, a pod koniec ubijania dodajemy cukier i mąkę.

Na podpieczony spód wykładamy w miarę równomiernie jeżyny. Następnie całość pokrywamy pianą z białek, a wierzch posypujemy kruszonką. Ciasto wkładamy do piekarnika na około 50 minut, aż kruszonka wyraźnie się zarumieni.

Kruche ciasto z jeżynami



Przepis bierze udział w akcji: 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...