wtorek, 18 grudnia 2012

Tosty francuskie z truskawkami. Mmmm!

Mrożone truskawki
Za oknem szaro, buro i ponuro. Nosa nie chce się wychylać spod kołdry, a wspomnienie lata wydaje się być tak obce i dalekie, jakby było jedynie wytworem spragnionej ciepła wyobraźni. Brrr!
Na taki poranek najlepsze jest śniadanie "na ciepło", na słodko, z dodatkiem truskawek, bo czyż to właśnie nie one kojarzą nam się z początkiem lata?
Inspiracją była dla mnie Nigella Lawson i jej przepis na francuskie tosty. Oczywiście, jeśli nie dysponujemy truskawkami, to możemy użyć dowolnego dżemu, a nawet serka waniliowego - też będą pyszne!


Składniki na tosty francuskie

Tosty z truskawkami
Składniki na tosty (na 2 osoby):
  • 2 jajka,
  • kilka kropel olejku waniliowego (lub cukier waniliowy)
  • 1 łyżka cukru pudru (jeśli dajemy cukier waniliowy to nie dodajemy cukru pudru),
  • 60 ml mleka,
  • 4 kromki chleba tostowego (pszenne pieczywo najlepiej się sprawdza, może być czerstwe),
  • łyżka masła do smażenia.
Składniki na polewę truskawkową:
  • 150 g truskawek (w moim przypadku mrożone),
  • 4 łyżki cukru,
  • łyżka soku z cytryny.

Sposób przyrządzenia:

Najpierw musimy rozbełtać jajka. Następnie dodajemy do nich mleko, łyżkę cukru pudru i olejek waniliowy. Mieszamy około minutę, a potem każdą z kromek maczamy w powstałej mieszance z obu stron po 2-3 minuty. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i smażymy tosty z obu stron aż do zarumienienia.

Truskawki opłukujemy w letniej wodzie, tak aby pozbyć się drobinek lodu, następnie wrzucamy do malaksera lub za pomocą blendera rozcieramy je na miazgę. Gdyby to były świeże truskawki, to wystarczyłoby dodać cukier i sok z cytryny. Natomiast mrożone należy podgrzać w mikrofali lub w garnuszku na piecu i wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny.

Mmmm, smacznego!

Tosty francuskie z sosem truskawkowym


Biorę udział w akcji:

6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Następnym razem spróbuję ich na "słono" ;)

      Usuń
  2. Uwielbiam tosty francuskie na słodko :) Takie śniadanie to chyba najlepszy sposób na wykorzystanie nieco czerstwego chleba.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest kilka sposobów na czerstwy chleb: tosty francuskie, grzanki do zupy itp., albo tosty z sandwicha lub tostera :))) Aczkolwiek pierwszy sposób jest chyba najsmaczniejszy :)))

      Usuń
  3. tosty francuskie zawsze pyszne! ja tez bardzo lubie dodawac do nich truskawki! pychotka

    OdpowiedzUsuń
  4. Zawsze jadłam tosty z jajkiem z ziołami, ale te na słodko wyglądają cudownie :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...