środa, 21 listopada 2012

Parówki w cieście francuskim

Parówki z serem w cieście francuskim

Często jest tak, że nie mamy zbyt dużo czasu na przyrządzenie posiłku, albo nie dysponujemy wyszukanymi składnikami. Dlatego na dziś wybrałam coś prostego i szybkiego w przygotowaniu, a składniki można zakupić w każdej Biedronce, Tesco czy innym większym markecie. 

Jest to danie, a raczej przekąska, która świetnie się sprawdza na domowych przyjęciach, a w razie konieczności zastąpi ciepły i pożywny posiłek w ciągu dnia.
Pomimo uzależniających walorów smakowych nie polecam ulegać nałogowi zbyt często, ponieważ jest on dość kaloryczny. W ramach ciekawostki, wspomnę, że będąc w Tesco najpierw sięgnęłam po parówki z Morlin, ale miały zaledwie 40% zawartości mięsa, tymczasem parówki Tesco Value zawierają około 70% mięsa wieprzowego - taniej i zdrowiej! (dokładnych wartości nie pamiętam, ale sprawdzę podczas następnych zakupów).

Składniki:

  • opakowanie parówek (5 sztuk - Tesco Value)
  • 5 plasterków sera żółtego,
  • ciasto francuskie (1 paczka - Tesco Value)
  • przyprawy: pieprz, sól, papryka słodka/ostra,
  • odrobina wody do posmarowania,
  • dodatki: ketchup, majonez.

Przygotowanie dania zajmuje zaledwie kilka minut, więc najpierw możemy załączyć piekarnik, by ten rozgrzał się do temperatury 200 stopni. 
W międzyczasie, rozwijamy plaster ciasta francuskiego, przekrawamy go na pół wzdłuż, a następnie każdą połowę na 5 równych kawałków. W ten sposób otrzymujemy 10 prostokątów, które posypujemy przyprawami. Parówki przekrawamy na pół i również otrzymujemy 10 kawałków.
Na każdym z prostokątów układamy parówkę i pół plastra sera i zawijamy w rulon. Układamy gotowe "zawijańce" na blaszce (polecam taką dziurawą do pizzy/frytek), smarujemy wierzch wodą i wkładamy do piekarnika na 10-15 minut lub do zarumienienia (zgodnie z zaleceniami producenta na opakowaniu ciasta francuskiego).
Ja osobiście uwielbiam parówki z ketchupem i majonezem, ale świetnie smakują bez dodatków. W bardziej oszczędnej wersji można obyć się bez sera, i można zużyć połowę mniej ciasta francuskiego, krojąc ciasto na paski 1-2cm i oplatając parówki spiralnie.

Życzę smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...