w kuchni zdjęcie stockowe autorstwa www.pixmac.pl |
Kuchnia to wyjątkowe miejsce w każdym domu. To tutaj rozpoczynamy dzień od świeżo zaparzonej kawy, tutaj skupia się ciepło domowego ogniska podczas obiadu w rodzinnym gronie, i tu kończy się dzień przy kubku ciepłej herbaty.
Oczywiście, tak wygląda to w moim domu, w Twoim może inaczej, bo zamiast porannej kawy będzie kakao, albo pożywna owsianka, obiad może jesz na mieście, a kolację "oddajesz wrogowi". To jest mniej istotne. Ważniejsze jest to, jak korzystamy z naszej kuchni, w jaki sposób wykorzystujemy jej potencjał, i co ewentualnie możemy zrobić, by możliwie zmniejszyć koszty jej użytkowania. Wprowadzenie drobnych zmian może przynieść wymierne korzyści dla domowego budżetu, a także i środowiska naturalnego. Przejdźmy więc do sedna sprawy.
kitchen zdjęcie stockowe autorstwa www.pixmac.pl |
Oto konkretne sposoby, triki i porady, które sprawią, że codzienne korzystanie z kuchni sprawi Ci jeszcze więcej satysfakcji:
Techniki gotowania:
- Gotując na kuchence gazowej dostosuj płomień do wielkości dna garnka - za duży płomień ogrzewa ścianki a nie dno (co wydłuża czas gotowania), a przy okazji mamy więcej do szorowania i mycia,
- W przypadku płyty elektrycznej pamiętaj, aby dno garnka było ciut większe od wielkości pola grzewczego.
- Do gotowania ziemniaków, parówek itp. używaj minimalnej ilości wody - oszczędzamy wodę, prąd/gaz i czas. Jak to mawia moja kuzynka: "gotuję ziemniaki a nie wodę z ziemniakami".
- 10 minut przed końcem gotowania/pieczenia wyłącz płytę/piekarnik - w ten sposób wykorzystamy wcześniej nagromadzoną energię cieplną,
- Podczas gotowania zawsze używaj pokrywek - oszczędzamy energię i czas,
- Nie oszczędzaj na garnkach/patelniach - np. patelnia teflonowa uchroni Cię przed zdzieraniem z patelni "przyklejonych" placków ziemniaczanych (oj, ile mama nerwów straciła (i ziemniaków!) zanim placki ładnie odeszły od dna patelni...), ponadto tańsze garnki mogą mieć za cienkie lub za grube, a na dodatek krzywe dno co będzie powodowało straty w energii cieplnej i jej nierównomierne rozprowadzanie,
- Warto zainwestować w szybkowar - zyskamy nie tylko na czasie i mniejszych wydatkach, ale i zachowamy więcej wartości odżywczych w potrawach, a więc będziemy zdrowsi!
- Gotuj większe ilości - połowę porcji (np. grochówki) można zamrozić i odgrzać w inny, bardziej zapracowany dzień, można też wspomnianą połowę (lub część) zostawić na kolejny dzień i wykorzystać do innego posiłku (np. z ugotowanych ziemniaków zrobić kotlety ziemniaczane).
fridge zdjęcie stockowe autorstwa www.pixmac.pl |
Korzystanie z lodówki i zamrażarki:
- Przede wszystkim urządzenia chłodzące powinny być ulokowane z daleka od źródeł ciepła (np. płyty grzewczej, piekarnika, grzejnika), ponieważ zużywa więcej energii w celu utrzymania niskiej temperatury,
- Pilnuj, by wszyscy domownicy domykali drzwi od lodówki/zamrażarki ponieważ lodówka zużywa mnóstwo energii na wyrównanie temperatury i ciśnienia. Ciekawym rozwiązaniem są alarmy zamontowane w chłodziarkach, sygnalizujące niedomknięte drzwiczki.
- Produkty, które chcemy rozmrozić warto wyjąć z zamrażalnika i włożyć na noc do chłodziarki - produkty te rozmrożą się, pochłaniając ciepło z otoczenia - dzięki temu oszczędzamy prąd potrzebny do utrzymania niskiej temperatury wewnątrz,
- Pod żadnym pozorem nie wkładamy do lodówki/zamrażalnika gorących lub ciepłych produktów, ponieważ spowodujemy oszronienie wnętrza (za wyjątkiem sytuacji, kiedy chcemy przyspieszyć proces rozmrażania urządzenia i pozostawiamy uchylone drzwiczki),
- Zgodnie z zaleceniami producenta regularnie usuwamy nadmiar szronu/lodu - poprzez rozmrażanie urządzenia a NIE zeskrobywanie, drapanie itp., bo w ten sposób możemy tylko uszkodzić delikatny system chłodzący,
- Regularnie sprzątamy lodówkę, nie tylko wnętrze i komory przeznaczone do przechowywania żywności, ale również sprawdzamy wszelkie kanaliki odprowadzające wodę, zbiorniczki,w których zachodzi proces odparowania oraz jest zapewniony swobodny obieg powietrza wokół urządzenia,
- Wskazane jest także kontrolowanie szczelności drzwi lodówki. Najprostszym sposobem jest zamknięcie lodówki, a następnie próba wsunięcia kartki papieru pod uszczelkę. Jeśli nie napotykamy oporu to znak, że należy wymienić uszczelkę (albo lodówkę...),
- Przed przystąpieniem do usuwania oblodzenia w zamrażalniku powinno się zamrozić wszelkie mrożonki w możliwie najniższej temperaturze, a później przechowywać je w chłodziarce aż do czasu ponownego uruchomienia zamrażarki,
- Pamiętajmy, że chłodziarki zużywają mniej prądu jeśli są pełne! Znane są przypadki zapełniania lodówki butelkami z wodą...
W kolejnych postach zajmę się oszczędnościami, jakie można uzyskać podczas prania, zmywania, czy włączaniu światła w mieszkaniu. Czy powyższe porady okazały się przydatne? Czy macie jeszcze inne pomysły? Piszcie w komentarzach swoje propozycje!
Jest wiele sposobów na optymalizację naszych finansów i mniejsze wydatki. Jeżeli chcemy je zredukować, warto zacząć wprowadzać takie porady w życie, gdyż dzięki temu mamy okazje do zaoszczędzenia pewnych funduszy i przeznaczenia ich na inne aspekty naszego życia.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Bartłomiej z Confrontera, http://confronter.pl