czwartek, 8 sierpnia 2013

Eggy bread, czyli tosty francuskie na słono

Eggy bread - tosty francuskie
Jakiś czas temu zamieściłam przepis na tosty francuskie "na słodko". Tym razem naszła mnie ochota na tosty w wersji "słonej".
Co wiecie o tostach francuskich? Z angielskiej Wikipedii można wyczytać, że były już znane na przełomie IV i V wieku. Pierwsze łacińskie przepisy pochodzące z rzymskiej księgi kulinarnej Apicius nakazywały maczać kromki chleba w samym mleku i nazywano je Aliter dulcia (mniej więcej: inny słodki przysmak). Kolejne przepisy na tosty francuskie pochodzą z XIV wiecznych Niemiec, gdzie nazywano je Arme Ritter, co w dosłownym tłumaczeniu znaczy biedni rycerze. Ciekawe, co Wam teraz przyszło do głowy? :) Na koniec, dodam tylko, że we Francji pierwsze wzmianki o tostach francuskich znaleziono dopiero w XV wieku, i nazywano je pain perdu, czyli stracony chleb, co jak się można domyślić, sugerowało używanie czerstwego chleba. A skąd nazwa francuskie tosty??? Może macie jakiś pomysł?

Tymczasem, aby lepiej się myślało i głowiło nad zagadką, zapraszam do spróbowania mojego przepisu na tosty francuskie a słono.

Składniki na tosty dla 3 osób:
Składniki na tosty francuskie
  • 2 jajka,
  • 6 kromek chleba czerstwego (dowolnego, który nie zawiera cukru),
  • 100 g sera żółtego (u mnie cheddar),
  • sól, pieprz, papryka słodka oraz ostra, zioła prowansalskie,
  • łyżka oleju/margaryny do smażenia (co wolicie),
  • ketchup, majonez - co lubicie.


Sposób przyrządzenia:

Ser ścieramy na tarce na dużych oczkach. Jajka należy porządnie rozbełtać i wymieszać razem z przyprawami. Następnie w tak przygotowanej mieszance maczamy każdą kromkę po 2-3 minuty z każdej strony.

Przygotowanie tostów francuskich

Teraz rozgrzewamy tłuszcz na patelni i układamy nasze namoczone kromki chleba. Przypiekamy porządnie z jednej strony, po czym odwracamy i posypujemy sowicie serem. Możemy patelnię przykryć pokrywką, aby ser szybciej się rozpuścił.

Smażenie tostów francuskich

Mmmm, kto ma ochotę na schrupanie cieplutkiego tościka? 

Bon Apetit!

1 komentarz:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...