piątek, 2 sierpnia 2013

Pakieciki z ciasta francuskiego z szynką, serem, boczkiem i cebulką


Pakieciki z ciasta francuskiego z szynką, serem, boczkiem i cebulką

Wreszcie doczekałam się nielimitowanego łącza Internetowego! Hurra! Zatem czas zacząć nadrabiać zaległości. 
Na dziś coś szybkiego, prostego i smacznego, idealnego na imprezową przekąskę albo kolację na ciepło. Co ważne, do przygotowania chrupiących pakiecików możecie wykorzystać prawie wszystko, co zalega w lodówce.Wystarczy tylko odpowiednio skomponować składniki, i tu lepiej kierować się zasadą - im mniej, tym lepiej.


 
Składniki na pakieciki



U mnie w lodówce zawsze znajdzie się kilka plasterków wędliny, resztki sera żółtego, niedojedzony boczek i cebulka. Wystarczyło dokupić tylko ciasto francuskie za parę groszy by wyczarować smakowite kąski (niestety dość kaloryczne :( )



Przepis pochodzi "z mojej lodówki". Generalnie w sieci krąży wiele podobnych przepisów, aczkolwiek wystarczy że otworzysz swoją chłodziarkę i w oka mgnieniu stworzysz swój własny przepis! Tymczasem na mniej lub bardziej specjalne okazje polecam moje zestawienie.








Składniki (dla 2-3 osób):
  • pęczek młodej cebulki,
  • 200g sera żółtego (u mnie mieszanka cheddar'a),
  • 200g wędliny,
  • 150g boczku wędzonego,
  • 2-3 łyżki ketchupu,
  • paczka ciasta francuskiego,
  • pieprz, sól, papryka słodka/ostra.

Sposób przyrządzenia:

Młodą cebulkę dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i szatkujemy. Boczek oraz szynkę kroimy w drobne paseczki, a ser żółty ścieramy na tarce na dużych oczkach. Garstkę sera żółtego odstawiamy na bok, a wszystkie pozostałe składniki mieszamy wraz z ketchupem i przyprawami. Następnie przygotowujemy ciasto francuskie rozwijając je z rulonu. Kroimy je na 8 w miarę równych prostokątów, rozkładamy całość farszu i składamy pakieciki tak jak na załączonych zdjęciach. Na koniec gotowe pakieciki posypujemy serem, który wcześniej odstawiliśmy na bok.

Pakieciki - sposób przygotowania 


Tak przygotowane pakieciki zapiekamy w piekarniku. Polecam ułożyć je na papierze do pieczenia, przy czym muszę się przyznać, że użyłam papieru, w który było zawinięte ciasto i o dziwo, papier ten idealnie się do tego nadaje! No i nic się nie marnuje w naszej kuchni!
Pakieciki pieczemy wedle zaleceń producenta, które znajdziemy na opakowaniu ciasta francuskiego. Jest to około 20 minut w 200 stopniach, piszę około, ponieważ różni producenci mogą podawać inne wytyczne, odpowiednio dobrane do ich wyrobu. Warto jednak podglądać przez szybkę, czy pakieciki się rumienią, i kiedy nabiorą złotobrązowego koloru możemy być pewni, że czas je studzić i konsumować!

Pakieciki z ciasta francuskiego


Przekąska gotowa!

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Zjadłabym teraz na kolację takie pakieciki, jutro wypróbuję na pewno, ja ciasto ostatnio kupuję w lidlu, w wersji light, tak troszkę mniej kalorii :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Sprawdzę, czy w tutejszym Lidlu też posiadają wersję light :)

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...