środa, 28 sierpnia 2013

Syrop jeżynowy - dodatek idealny

U mnie w domu wciąż królują jeżyny. Było już kruche ciasto, będzie jeszcze koktajl, mus, drożdżówki, makaron, nalewka no i syrop! Syrop w rozumieniu "gęsty sok", aczkolwiek dzięki zawartości witamin i wartości odżywczych można go również zakwalifikować do zdrowotnych syropów.
Świetnie smakuje sam syrop rozcieńczony z wodą, idealnie komponuje się z gorącą herbatą, świetnie też sprawdzi się jako dodatek do piwa czy drinków, bowiem silny smak jeżyn złagodzi smak mocnego alkoholu. Może też posłużyć jako polewa do lodów i bitej śmietany czy też smak i aromat do domowego kisielu. Myślę, że syrop o rubinowo-czerwonej barwie i intensywnym jeżynowym smaku zadowoli każdego łakomczucha.

Syrop można pić zaraz po zrobieniu, ewentualnie można go poddać pasteryzacji i schować na zimę.
Wykonanie jest chyba dziecinnie proste :)



Składniki:
  • 1,5 kg jeżyn,
  • 1 kg cukru (można mniej, wedle upodobań),
  • można zwiększyć ilość składników zachowując proporcje.

Przygotowanie:
Owoce należy dokładnie opłukać, najlepiej zrobić to kilka razy, a następnie osuszyć. Wkładamy owoce do garnka, podgrzewamy, próbujemy je ugniatać tłuczkiem/łyżką lub blenderem. Po zagotowaniu masy przecieramy ją przez sito, tak by pozbyć się pestek. Powstały sok zlewamy z powrotem do garnka (czystego), dosypujemy cukier wedle uznania i gotujemy. Kiedy cukier się rozpuści możemy śmiało przelewać sok do słoików i spożywać, lub pasteryzować.



Przepis bierze udział w akcji: 

4 komentarze:

  1. to dopiero pyszne i samo zdrowie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. o, świetny pomysł! Placki, placuszki czy naleśniki, a nawet i pancakesy!

      Usuń
  3. Pj tak ja też bym go użyła do placków, a ja uwielbiam pancakesy :D

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...