wtorek, 18 grudnia 2012

Sałatka Cezar ze szpinakiem i czosnkowymi grzankami

Sałatka Cezar
Nie wiem, dlaczego dopiero teraz sięgnęłam po przepis na sałatkę Cezar? Łączy w sobie to, co lubię najbardziej, czyli sałatę, kurczaka, pomidory i ogórki, sos czosnkowy i grzanki! Przecież taka kompozycja musi być pyszna! Nie wiem, może zraziła mnie reklama tej sałatki, bo w mojej głowie zakodowało się, że sałatka Cezar to jakiś wytwór proszkowego (bliżej nieznanego) pochodzenia. Tymczasem, każdą gotową potrawę, dostępną w sklepach, można przecież przyrządzić samemu! Nie dość, że się wie, co się je, to smakuje znacznie lepiej!
Korzystałam z przepisu znalezionego na Pustym Kociołku, dokonując drobnych modyfikacji, myślę, że na "lepsze".

Składniki na sałatkę (2-3 porcje):
  • 50 g szpinaku baby,
  • 2 pomidory,
  • 1 zielony ogórek,
  • podwójna pierś z kurczaka,
  • 4 kromki chleba tostowego,
  • ser żółty (ze względów ekonomicznych użyłam zwykłego sera salami - 2 plasterki pokrojone w paseczki, może być też 50 g sera w  kostce startego na wiórki)),
  • przyprawa do kurczaka (do gyrosa lub inna kompozycja),
  • łyżka oleju/oliwy,
  • ząbek czosnku.
Składniki na sos czosnkowy:

  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki śmietany 18% (ewentualnie jogurt naturalny gęsty),
  • 3 ząbki czosnku polskiego,
  • szczypta soli, pieprzu.

Sposób przyrządzenia:

Najpierw kroimy w kostkę piersi z kurczaka. Obtaczamy je w dowolnej przyprawie zmieszanej z łyżką oleju i smażymy na patelni bez tłuszczu. W tym czasie, szpinak, pomidory i ogórka myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Następnie od listków szpinaku odrywamy ogonki, kroimy pomidora i ogórka w kostkę, ser żółty ścieramy na wiórki lub kroimy w paseczki.

W tosterze zapiekamy kromki chleba tostowego (lub smażymy na patelni z dodatkiem masła). Następnie smarujemy je ząbkiem czosnku i kroimy każdą kromkę na 9 w miarę równych kawałków.

Grzanki z czosnkiem

Sos czosnkowy przygotowujemy mieszając ze sobą majonez, śmietanę, starty czosnek i przyprawy.

Warzywa, kurczaka i ser wrzucamy do miski, zalewamy sosem czosnkowym i mieszamy. Jeśli jemy od razu, to wrzucamy również grzanki, w innym wypadku lepiej jest podać grzanki w osobnym naczyniu, żeby nie rozmokły.

Jeśli chcemy przygotować tę sałatkę na przyjęcie, to polecam zrobienie jej z co najmniej podwójnej porcji.

Sałatka Cezar przed zamieszaniem


2 komentarze:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...