Sałatka Cezar |
Nie wiem, dlaczego dopiero teraz sięgnęłam po przepis na sałatkę Cezar? Łączy w sobie to, co lubię najbardziej, czyli sałatę, kurczaka, pomidory i ogórki, sos czosnkowy i grzanki! Przecież taka kompozycja musi być pyszna! Nie wiem, może zraziła mnie reklama tej sałatki, bo w mojej głowie zakodowało się, że sałatka Cezar to jakiś wytwór proszkowego (bliżej nieznanego) pochodzenia. Tymczasem, każdą gotową potrawę, dostępną w sklepach, można przecież przyrządzić samemu! Nie dość, że się wie, co się je, to smakuje znacznie lepiej!
Korzystałam z przepisu znalezionego na Pustym Kociołku, dokonując drobnych modyfikacji, myślę, że na "lepsze".
Składniki na sałatkę (2-3 porcje):
- 50 g szpinaku baby,
- 2 pomidory,
- 1 zielony ogórek,
- podwójna pierś z kurczaka,
- 4 kromki chleba tostowego,
- ser żółty (ze względów ekonomicznych użyłam zwykłego sera salami - 2 plasterki pokrojone w paseczki, może być też 50 g sera w kostce startego na wiórki)),
- przyprawa do kurczaka (do gyrosa lub inna kompozycja),
- łyżka oleju/oliwy,
- ząbek czosnku.
- 2 łyżki majonezu,
- 2 łyżki śmietany 18% (ewentualnie jogurt naturalny gęsty),
- 3 ząbki czosnku polskiego,
- szczypta soli, pieprzu.
Sposób przyrządzenia:
Najpierw kroimy w kostkę piersi z kurczaka. Obtaczamy je w dowolnej przyprawie zmieszanej z łyżką oleju i smażymy na patelni bez tłuszczu. W tym czasie, szpinak, pomidory i ogórka myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Następnie od listków szpinaku odrywamy ogonki, kroimy pomidora i ogórka w kostkę, ser żółty ścieramy na wiórki lub kroimy w paseczki.
W tosterze zapiekamy kromki chleba tostowego (lub smażymy na patelni z dodatkiem masła). Następnie smarujemy je ząbkiem czosnku i kroimy każdą kromkę na 9 w miarę równych kawałków.
Grzanki z czosnkiem |
Sos czosnkowy przygotowujemy mieszając ze sobą majonez, śmietanę, starty czosnek i przyprawy.
Warzywa, kurczaka i ser wrzucamy do miski, zalewamy sosem czosnkowym i mieszamy. Jeśli jemy od razu, to wrzucamy również grzanki, w innym wypadku lepiej jest podać grzanki w osobnym naczyniu, żeby nie rozmokły.
Jeśli chcemy przygotować tę sałatkę na przyjęcie, to polecam zrobienie jej z co najmniej podwójnej porcji.
Sałatka Cezar przed zamieszaniem |
Smakowałaby mi taka sałatka:)
OdpowiedzUsuńna pewno! :)
Usuń