Warzywa na patelnię |
Zawsze, kiedy mam niewiele czasu na przyrządzenie obiadu, sięgam po rozwiązania szybkie, proste no i oczywiście smaczne! Jednym z nich są warzywa na patelnię.
Praktycznie w każdym sklepie można znaleźć paczki mrożonek, różnych marek, o różnych kompozycjach i smakach. Jak do tej pory, żadna z nich nie satysfakcjonowała mnie w 100% i za każdym razem musiałam dodać coś od siebie. A to pieczarki, więcej marchewki czy brokuła, albo cukinii. Z drugiej strony musiałam ujmować ziemniaki ( które są prawie w każdej kompozycji), ponieważ warzywa podaję z gotowanymi ziemniakami albo frytkami (+ mięso oczywiście). Natomiast ziemniaki z mrożonek odkładałam do innego woreczka i wykorzystywałam je np. do karkówki zapiekając je w rękawie. Dopiero wczoraj, kładąc się do łóżka, zastanawiałam się, dlaczego sama takich mrożonek nie przygotowuję? Zdarza mi się zamrozić pokrojoną marchewkę (kupuję duży worek, bo taniej, ale żeby się nie zmarnowała to sporą jej część obieram, kroję w plastry albo kostkę i mrożę), kalafiora czy brokuła w sezonie (znowu "bo taniej", opłukam pod bieżącą wodą i podzielę na mniejsze różyczki). Wystarczy zamrozić jeszcze cukinię i bakłażana w plastrach, kolorową paprykę pokrojoną w kostkę, fasolkę zieloną i żółtą w kawałkach i gotowe! Otwieramy zamrażalnik i komponujemy zestaw taki, na jaki mamy ochotę! Sama sobie się dziwię, że wcześniej nie wpadłam na ten pomysł...
Cóż, dziś po raz ostatni skorzystam z gotowej kompozycji warzyw na patelnię :)
Składniki (na 2 osoby):
- paczka mrożonki warzyw na patelnię (w moim przypadku kompozycja z cukinią i bakłażanem)
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka,
- sól, pieprz, przyprawa do grillowanych warzyw (jest zbędna jeśli do mrożonki jest dołączona saszetka z przyprawami), przyprawa do gyrosa/kurczaka lub własna kompozycja,
- olej do smażenia/masło (wedle upodobań).
Przygotowanie zaczynamy od rozgrzania patelni. Na gorący tłuszcz wrzucamy mrożonkę (bez wcześniejszego rozmrażania!). Dusimy pod przykryciem, tak długo aż warzywa zmiękną (około 15-20 minut). Tymczasem myjemy piersi z kurczaka, osuszamy na ręczniku, a następnie kroimy w niewielką kostkę. Następnie obtaczamy w przyprawach, i jeśli warzywa już zmiękły, to dodajemy do nich przygotowanego kurczaka. Tym razem smażymy całość tak długo, aż kawałki kurczaka zrobią się bialutkie i mięciutkie.
Tak przygotowane warzywa na patelnię z kurczakiem podaję z frytkami albo ziemniakami z koperkiem, oczywiście jeśli z mrożonki usunęłam kawałki ziemniaków (o ile takowe w ogóle były).
Smak oczywiście zależy od wybranej kompozycji warzyw i przypraw. Każdy z nas musi poszukać tej, która najbardziej przypadnie do gustu. Moją ulubioną jest właśnie wersja z cukinią i bakłażanem,a także z brokułami. Mam nadzieję, że i Wam posmakuje :).
Warzywa na patelnię z kurczakiem, cukinią i bakłażanem |
P.S. Póki co nie współpracuję z żadną firmą/marką a konkretne nazwy czy zdjęcia produktów umieszczam w celu informacji, czego użyłam w przygotowaniu danego dania/posiłku, bowiem zdarzyło mi się w życiu zastosować różne przepisy, wykorzystać inne półprodukty i się niestety rozczarować. Jeśli tylko, kiedykolwiek, na moim blogu pojawi się reklama, to powiadomię Was o tym zgodnie z obowiązującym prawem dotyczącym lokowania produktów :) .
Przepis bierze udział w akcji: "Piersi z kurczaka na różne sposoby":
Przepis bierze udział w akcji: "Piersi z kurczaka na różne sposoby":
Ja kupuję czasem warzywa na patelnię z lenistwa, nie chce mi się kroić marchewki tak cienko ani pietruszki :) a i tak zawsze dodaję coś od siebie, a to fasolę, a to kukurydzę, cukinię, paprykę żeby było więcej i treściwsze. do tego mięso z kurczaka w kostkę lub mięso mielone i danie gotowe. jadam z kaszą gryczaną
OdpowiedzUsuńJa jak potrzebuję szybko zrobić obiad, to korzystam z mrożonych warzyw. Dla mnie to nic złego.
Usuń