poniedziałek, 26 listopada 2012

Lasagne z sosem mięsno - pomidorowym


Lasagne z sosem mięsno- pomidorowym

Lasagne to jedno z najpopularniejszych dań rodem z Włoch. Tak naprawdę, to nie wiem, który z przepisów dostępnych w sieci to ten "prawdziwy", bo większość w tytule zawiera słowa "rodem z Włoch", "oryginalny przepis", tymczasem w komentarzach znaleźć można sporo krytycznych uwag. 

Dlatego też, przeglądając internetowe przepisy, z kilku stworzyłam jeden, wybierając i modyfikując tak, by dopasować go do moich potrzeb i możliwości. Mam nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu (i smaku). Z poniższego przepisu wyjdą nam 4 solidne porcje, więc ja miałam dwa dni obiad z głowy.

Składniki:

na farsz:
  • warzywa: marchewka, pietruszka, cebula, 2-3 ząbki czosnku,
  • 1 puszka pomidorów,
  • łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 500 g mięsa mielonego (w moim przypadku z szynki),
  • łyżka oleju/oliwy,
  • przyprawy: sól, pieprz, i wedle uznania: pietruszka, bazylia, oregano itp.,
na sos beszamelowy:
  • 500 ml mleka,
  • łyżka masła,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatołowa, sól, pieprz,
ponadto:
  • pół paczki makaronu lasagne,
  • ser żółty (ja kupuję w Biedronce starty ser),
  • łyżka śmietany/masła/oliwy.

Zaczynamy od podsmażenia posiekanej cebuli i startego na "drobnych oczkach" czosnku na rozgrzanym oleju. Gdy się zarumienią, dodajemy marchewkę i pietruszkę starte na "grubych oczkach".

Marchew, pietruszka, cebula, czosnek.

Kilka minut dusimy, aż warzywa troszkę zmiękną. Następnie dodajemy mięso mielone. Najlepiej będzie, jeśli kupimy mięso w kawałku i sami je zmielimy, aczkolwiek jeśli ktoś nie posiada maszynki do mielenia - tak jak ja - można użyć gotowego mięsa mielonego, ale nie polecam kupować najtańszego, tzw. garmażeryjnego. To drobno zmielone tłuste "resztki". Ani wartości, ani smaku.

Warzywa, mięso mielone z szynki.
Następnie dusimy mięso tak długo, aż zmięknie, około 20 minut, po czym dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i przyprawiamy do smaku. Całość dusimy jeszcze kilka minut, tak by pomidory pod wpływem temperatury rozpłynęły się.  Farsz gotowy.

Teraz czas na sos beszamelowy. Sposób na jego wykonanie zapożyczyłam ze strony nigellalawson.pl. Zatem gotujemy mleko wraz z przyprawami, a na patelni roztapiamy masło i rozpuszczamy w nim mąkę nieustannie mieszając, pilnując aby mąka się nie zarumieniła. Gdy mleko już się zagotuje, ściągamy z palnika, wyjmujemy pływające przyprawy (np. liść laurowy), zalewamy masło z mąką i kładziemy z powrotem na palnik, na bardzo mały ogień, i mieszamy, aż sos porządnie zgęstnieje. Gotowe.

Sos beszamelowy

Teraz przygotujemy potrawę do zapiekania. Jeśli chodzi o makaron, można go wcześniej sparzyć we wrzątku (wówczas czas pieczenia całości to około 30 minut), ale można też dać surowy, za to trzeba go sowicie omaścić beszamelem. W czym zapiekamy? Najlepsza będzie foremka ceramiczna, ale w ostateczności możemy wykorzystać również naczynie żaroodporne albo blachę. Ważne jest, aby przed układaniem pierwszej warstwy makaronu porządnie wysmarować dno i boki naszej brytfanki śmietaną lub oliwą. Następnie układamy warstwę lasagne, na to sos beszamelowy, warstwa farszu i znów makaron, sos, farsz (powtarzamy kilka razy) a na koniecwarstwa makaronu, beszamel, ser żółty starty na dużych oczkach.

Zapiekamy w temperaturze 190 stopni przez 30 minut lub do 60 minut jeśli użyliśmy surowego makaronu. Cały czas trzeba obserwować ser na powierzchni, aby za bardzo się nie spiekł.

Kolejne etapy przygotowań i efekt końcowy.


Enjoy!




2 komentarze:

  1. teraz będę musiała sama zrobić! :) uwielbiam, zwłaszcza beszamel ;p mogłabym jeść sam :)
    pozdrawiam,
    szana!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wydaje mi się, że z beszamelem jest tak, że jedni go uwielbiają, a inni nienawidzą. Ja na szczęście należę, do tych pierwszych ;) pozdrawiam!

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...