środa, 21 listopada 2012

Owsianka - na dobry początek dnia!

Owsianka - propozycja podania


Owsianka była znana już w epoce brązu, zapewne dzięki łatwo dostępnym składnikom jak i jej walorom energetycznym i zdrowotnym. Płatki owsiane są źródłem wielu cennych składników odżywczych. 

Owies pośród wszystkich zbóż zawiera najwięcej białka,  ponadto bogaty jest w błonnik, aminokwasy, witaminy (B1, B6, E), sole mineralne (żelazo, cynk, magnez), a także NNKT. Zatem można śmiało powiedzieć, że owsianka to pełnowartościowy, dobrze zbilansowany posiłek, dający uczucie sytości i energię na kilka godzin, a przy tym jest banalny w przygotowaniu. 

Owsiankę można jeść praktycznie codziennie, a żeby uniknąć nudy to polecam wyposażenie się w dodatki, takie jak owoce (banany, jabłka), bakalie (orzeszki, rodzynki, suszone morele, żurawina itp.), dzięki którym Wasza owsianka każdego dnia może smakować inaczej. Poniżej przedstawiam składniki i sposób przygotowania według mojej mamy.


Składniki (na 2 porcje):


  • 400 ml wody,
  • 4 łyżki płatków owsianych (Górskie extra),
  • 2 łyżki płatków żytnich (Błyskawiczne),
  • szczypta soli,
  • łyżka miodu,
  • 4 łyżki mleka,
  • dodatki: pół banana, kilka rodzynek, suszona żurawina).

W garnku podgrzewamy wodę, wsypujemy płatki owsiane, szczyptę soli i gotujemy, aż dojdzie do wżenia. Teraz mamy dwie możliwości: odstawiamy garnek na bok i odczekujemy kilkanaście minut, aż płatki zmiękną nabierając wody, albo gotujemy na maleńkim ogniu kilka minut, pilnując by płatki nie wykipiały (tak jak się to dzieje w przypadku mleka).  Następnie do ugotowanych płatków dodajemy mleko, łyżkę miodu, oraz dodatki według własnego uznania. Wystarczy zamieszać i gotowe!

W moim przepisie mleka jest niewiele, ponieważ mleko ma za zadanie tylko "zabielić" owsiankę. Jako dziecko kiepsko tolerowałam zupy mleczne czy kakao, zawsze bolał mnie brzuszek, więc stąd może takie proporcje. Dla uczulonych na mleko dodam, że można z niego całkowicie zrezygnować - w smaku nie będzie żadnej różnicy.

Smacznie i pożywnie na dobry początek dnia!

Jeśli przyrządzacie owsiankę w inny, równie zdrowy i smaczny sposób, to podzielcie się swoją wiedzą w komentarzach.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...